Какво знаем за коронавируса?

Какво е COVID-19?
COVID-19 (Коронавирусна болест 2019) е името на болестта, която се причинява от SARS-CoV-2 (тежък остър респираторен синдром коронавирус 2).
Кога и от къде се е появил?

В края на месец Декември 2019г. китайските власти обявиха пред Световната Здравна Организация, че са изправени пред нов неизвестен до момента вирус, който причинява масова пневмония на хората от гр. Ухан.

Предполага се, че вирусът е пренесен от прилеп върху човек около Ноември 2019г.

Какви са симптомите на болестта?

Симптомите на COVID-19 не са строго специфични. Най-често проявената симптоматика включва:

затруднено дишане / задух
затруднено дишане / задух
висока температура
висока температура
суха кашлица
суха кашлица

Докладвани са и симптоми като отпадналост и мускулни болки. По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смърт. Хората със съществуващи хронични заболявания изглежда са по-предразположени към тежко протичане на заболяването.

Ако наблюдавате някой от гореизброените симптоми и имате проблем с дишането, незабавно потърсете медицинска помощ.

Какъв е инкубационният период?
Инкубационният период (времето от заразяването на организма до появата на първите симптоми) понастоящем се наблюдава между 2-12 дни. Някои хора могат да предават вируса без да са налице някакви симптоми или преди симптомите да се появят.
Как се разпространява вирусът?
Въпреки че първоизточник на инфекцията са животни, вирусът се предава от човек на човек. Към момента няма достатъчно епидемиологична информация, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората. Изглежда вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.
Как се разпространява вирусът?
Как се лекува болестта и съществува ли превенция?
Носенето на маски предпазва
Носенето на маски предпазва

Понастоящем няма специфично лекарство, което може да излекува пациенти, заразени с коронавирус. За тях се полагат поддържащи грижи и се прилага лечение, което би могло да повлияе на симптомите. Вече има ваксини за коронавирус, и по-конкретно за щам COVID-19. Въпреки това ваксинирането на населението ще отнеме време. Ето защо е много важно да се предпазим от инфекция или да задържим по-нататъшно разпространение на заразата.